Samita ASBL

Wie zijn wij?

In 2010 had Margo (nu Ayya Vimala Bhikkhuni) samen met een vriendin het idee om ergens in Europa een woudklooster te beginnen in de Theravada traditie. Ze hadden een ontmoeting met Ajahn Brahm, die hen adviseerde om alvast te beginnen met het organiseren van meditatie-sessies en publieke voordrachten.  Ze plaatsen meteen een paar advertenties, zoals in het Duitse magazine Buddhismus Aktuell, en kwamen zo in contact met de Theravada Saarland Gruppe, een groep die al een tijd actief was en regelmatig samenkwam .

Na Vimala’s ordinatie als Anagarika in Anenja Vihara in Zuid-Duitsland in 2012, vroegen ze Bhante Sujato naar Europa te komen om er onderrricht te geven. Terwijl Vimala  in Santi Forest Monastery in Australië verbleef, ontmoette ze er Bhante Sujato. Hij aanvaardde de uitnodiging om te komen. Maria uit Saarbrücken (nu Anagarika Sabbamitta) organiseerde twee retraites, één in St. Wendel en een tweede in Bad Meinberg. Beide werden zeer goed ontvangen, en de groep van belangstellenden en sympatisanten groeide. Uit respect voor Bhante Sujato werd de groep naar hem genoemd.

In maart 2015 is de vereniging Samita ASBL, onder Belgische wet, opgericht, met als doel een klooster te beginnen in de Theravada traditie  in Europa.

Om dit doel te bereiken, organiseert Samita o.a lezingen en meditatiecursussen met monniken en nonnen.  Het is begonnen met een rondreis van Bhante Sujato in Europe tussen oktober en december 2015. Samita stelt een variëteit van leermethodes (teachings ) op prijs, een die onze persoonlijke praktijk en begrip van de Dhamma kunnen verrijken.

Iedereen kan lid worden van Samita ASBL. Lidmaatschap is kosteloos. Gewone leden hebben geen stemrecht in de vereniging maar kunnen invloed uitoefenen op de te nemen beslissingen, door ideëen aan te dragen en suggesties te doen,  en door te helpen met het organiseren van evenementen. Een keer per jaar, meestal in januari, heeft de Algemene Vergadering plaats waar alle leden, actief en passief, worden uitgenodigd. Wil je lid worden? Dat kan door dit lidmaatschap formulier in te vullen. Klik hier voor een kopie van de constitutie van Samita ASBL (in het Frans) of een samenvatting van de constitutie in het Engels.

Er is een bankrekening geopend om VZW Samita te ondersteunen met een financiële bijdrage. De details hiervan vindt u aan de rechterkant van deze pagina.


Het woord “Samita” heeft verschillende betekenissen in de Pali taal:

  1. bijeen komen, samengesteld – we zijn samengekomen als groep om een gemeenschap (Sangha) te stichten in deze traditie in Europa.
  2. gelijkheid – we streven naar gelijkheid tussen monniken en nonnen, mannelijke en vrouwelijke leken , de vierdelige Gemeenschap/Sangha.
  3. rust, kalmeren – het kalmeren en tot rust brengen van de geest door meditatie.

Ons logo verwijst naar de waarden van dit woord en is een samenstelling van het universele symbool van gelijkheid en het Tao symbool van tot rust brengen van de geest door reflectie. Het logo heeft ook wat weg van het element water, dat vaak wordt gebruikt  in de Pali canon in vergelijkingen door de Boeddha. Het heeft de kwaliteit van zowel samenhang als kalmeren. Als water tot stilstand komt, bezinkt het en wordt het stil en zuiver, net zoals de geest tijdens meditatie.