In 2010 had Margo (nu Ayya Vimala Bhikkhuni) samen met een vriendin het idee om ergens in Europa een woudklooster te beginnen in de Theravada traditie. Ze hadden een ontmoeting met Ajahn Brahm die hen adviseerde om alvast te beginnen met het organiseren van meditatie-sessies en publieke voordrachten. Zij plaatsten meteen enkele advertenties waaronder in het Duitse magazine Buddhismus Aktuell, en kwamen zo in contact met de Theravada Saarland Gruppe, een groep die al een tijd actief was en regelmatig samenkwam.
Na Vimala’s ordinatie als Anagarika in Anenja Vihara in Zuid-Duitsland in 2012, nodigden zij Bhante Sujato uit om naar Europa te komen om er onderricht te geven. Terwijl Vimala in Santi Forest Monastery in Australië verbleef, ontmoette ze er Bhante Sujato. Hij aanvaardde hun uitnodiging. Maria uit Saarbrücken (nu Anagarika Sabbamitta) organiseerde twee retraites, één in St. Wendel en een tweede in Bad Meinberg. Beiden werden zeer goed ontvangen en de groep van belangstellenden en sympatisanten groeide. Uit respect voor Bhante Sujato werd de groep naar hem vernoemd.
In maart 2015 is de vereniging Samita ASBL onder Belgische wet opgericht met als doel een klooster in Europa te stichten in de Theravada traditie.
Om dit doel te bereiken, organiseert Samita ondermeer lezingen en meditatiecursussen met monniken en nonnen. Dit alles begon met een rondreis van Bhante Sujato door Europa tussen oktober en december 2015. Samita stelt een variëteit aan leermethodes op prijs die onze persoonlijke praktijk en begrip van de Dhamma kunnen verrijken.
Iedereen kan lid worden van Samita ASBL. Lidmaatschap is kosteloos. Gewone leden hebben geen stemrecht in de vereniging maar kunnen invloed uitoefenen op de te nemen beslissingen door ideeën aan te dragen en suggesties te geven, en door te helpen met het organiseren van evenementen. Een keer per jaar, meestal in januari, heeft de Algemene Vergadering plaats waar alle leden, actief en passief, worden op uitgenodigd. Wil je graag lid worden? Dat kan door dit lidmaatschap formulier in te vullen. Klik hier voor een kopie van de constitutie van Samita ASBL (in het Frans).
Er is een bankrekening geopend om vzw Samita te ondersteunen met een financiële bijdrage. De details hieromtrent vindt u aan de rechterkant van deze pagina.
Het woord “Samita” heeft verschillende betekenissen in de Pali taal:
- bijeenkomen, samengesteld – we zijn samengekomen als groep om in Europa een gemeenschap (Sangha) te stichten in deze traditie.
- gelijkheid – we streven naar gelijkheid tussen monniken en nonnen en tussen mannelijke en vrouwelijke leken, de vierdelige gemeenschap/Sangha.
- rust, kalmeren – het kalmeren en tot rust brengen van de geest door meditatie.
Ons logo verwijst naar de waarden van dit woord en is een samenstelling van het universele symbool van gelijkheid en het Tao symbool van tot rust brengen van de geest door reflectie. Het logo heeft ook wat weg van het element water dat vaak in de Pali canon wordt gebruikt in vergelijkingen door de Boeddha. Zo draagt het de kwaliteit van zowel samenhang als kalmeren in zich. Als water tot stilstand komt, bezinkt het en wordt het stil en zuiver, net zoals dat ook gebeurt met de geest tijdens meditatie.