Samita ASBL

Donaties

Manieren om ons te steunen

Samita ASBL is gestart als lekenorganisatie, om de Sangha te ondersteunen in wat in het Boeddhisme “de vier benodigdheden” heet: voedsel, onderdak, kleding en medicijnen. Wij doen dat door middel van diverse activiteiten op gebied van fondswerving, en door middel van het op ons nemen van de organisatorische/financiële kant van deze benodigdheden, zoals het bouwen en het onderhoud van een klooster.

Indien u ons wenst te steunen, uit dankbaarheid en door de vreugde van geven, kunt u Samita op verschillende manieren helpen.

De bankrekening voor het doen van donaties is:
Name: Samita ASBL
IBAN: BE24 5230 8072 9438
BIC: TRIOBEBB
Engreux 49G, 6663 Mabompré, Belgium / Belgien

Als u wilt dat uw donatie voor iets specifieks is, geef dit dan aan bij het doen van een donatie. (d.w.z. Tilorien Klooster, een specifieke gebeurtenis of retraite, steun van een Sangha-lid, etc.).

Meer informatie vindt u hieronder.

Ondersteunen Samita

Indien u Samita wilt helpen met het organiseren van retraites, met de website of met vertalingen, kunt u ons schrijven. Laat ons weten in welk bereik u ons zou willen helpen.

U kunt ook doneren, om retraites in de toekomst mogelijk te maken. Onze retraites zijn op donatiebasis, en omdat we vaak vooruit moeten betalen aan de plekken die we huren, is het zeer welkom om extra geld te hebben om hierin te kunnen voorzien. Kijkt u naar onze bankgegevens rechts in het menu.

Ondersteunen van Tilorien Klooster

U kunt Tilorien Klooster steunen door geld te doneren, door uw vaardigheden aan te bieden, door voedsel of andere goederen te brengen of te sturen.

Het kost ongeveer 15 euro per dag om een monnik te ondersteunen met de “vier benodigdheden”, d.w.z. voedsel, onderdak, kleding en medicijnen. Als u uit dankbaarheid en vreugde om te geven de Sangha voor een of meer dagen wilt steunen, kijk dan op de kalender, kies een datum en doe de donatie. Vergeet niet om ons te laten weten waar uw donatie voor is.

Indien u geld wil doneren, kunt u kijken naar de bankgegevens in het menu hier rechts. Indien u voor iets specifieks wil doneren, maakt u hier dan melding van bij de donatie.

Indien u uw vaardigheden aan wilt bieden, kijkt u dan hier op de vrijwilligers pagina van het klooser.

Indien u voedsel (dana) naar het klooster wilt brengen, of dit op wil sturen, kijkt u dan op de pagina’s van het klooster.

Ondersteunen van individuele kloosterlingen

Indien u een individuele kloosterling wilt ondersteunen in de vier benodigdheden, of in reis- of verzekeringsbenodigdheden, dat kunt u doneren via de Samita bankrekening via het rechtermenu op deze pagina, onder vermelding van de naam van de kloosterling en het doel van de donatie.

De Waarde van Geven

By Ven. Vimala

Ik ben opgegroeid in Nederland, waar we elk jaar op 5 december Sinterklaas vieren. Volgens de legende komt Sinterklaas, op deze avond voor zijn verjaardag, naar elk huis om kinderen die lief zijn geweest te belonen met veel cadeautjes. De enige motivatie die hij hiervoor heeft, is dat hij meer van geven houdt dan van iets anders.

Enkele maanden voor Sinterklaas kwam de hele familie bijeen om een naam uit een hoed te nemen. Voor de persoon op het papiertje maakte je een surprise, inclusief raadsel en gedichten, en soms een speurtocht.

Als kind spendeerde ik veel tijd aan het bedenken en maken van een toepasselijke surprise, en aan het uitwerken van alle details. Voor mij was het puur geluk om me de gezichtsuitdrukking van de ontvanger voor te stellen, als hij of zij het gedicht zou lezen, de surprise zou openen, alle aanwijzingen zou proberen te ontrafelen, en de kleine geschenken zou ontdekken. Het is de vreugde van geven, en voor mij zat daar meer vreugde in dan je eigen cadeautjes uitpakken.

Deze jaarlijkse traditie gaf mij een onvergetelijke les: de vreugde van vrijgevigheid.

Toen ik voor de eerste keer intrad als non in 2008, vlakbij een klein arm dorpje in Burma, ging ik gewoonlijk met de monniken op bedelronde. Als non mocht ik zelf geen bedelnap dragen. Het was puur geluk om deze erg arme mensen uit hun bamboo hutjes te zien komen, samen met kleine kinderen, en een grote lach op hun gezicht, en zo gelukkig om slechts een lepel rijst te mogen delen met de monniken. Moeders tilden kleine kinderen op, om hun in staat te stellen wat rijst in de bedelnap te doen. Ondanks dat ze zelf niet veel hadden, begrepen ze heel goed dat dit weinige delen veel vreugde brengt.

Het is deze vreugde die de geest traint om onbaatzuchtig en vriendelijk te zijn, zonder hier iets voor terug te verwachten. Hierdoor wordt de geest kalm.

Bhikkhuni gathering at Aranya Bodhi Hermitage, June 2013

Bhikkhuni bijeenkomst in Aranya Bodhi Hermitage, juni 2013

Sinds de tijd van de Boeddha tot nu wijden Boeddhistische kloosterlingen hun leven aan het behouden en onderwijzen van de leer van de Dhamma, zonder hier iets voor terug te verwachten. Dit is hoe de Boeddha de Sangha heeft ingericht. Volgens de Boeddhistische geschriften leven kloosterlingen zonder geld aan te raken en zonder inkomen. Zij vertrouwen op vriendelijke, goedhartige, donaties van anderen, zij het materiële-, in tijd of door het helpen als vrijwilliger. Boeddhistische kloosters worden zo volledig onderhouen door de vrijgevigheid van hun supporters. Dit voorziet de kloosterlingen van een plaats om te mediteren en te onderwijzen, en voor leken om er heen te komen en naar de Dhamma te luisteren.

The Boeddha zei:

“Bhikkhus, als wezens zouden weten, zoals ik weet, wat het resultaat zou zijn van geven en delen, dan zouden zij niet eten zonder te hebben gegeven, noch zouden zij de vlek van gemeenheid toestaan om voor hen een obsessie te worden of wortel te schieten in hun geest. Zelfs als het hun laatste kruimel zou zijn, zouden ze niet eten zonder gedeeld te hebben, als er iemand zou zijn om het mee te delen. Maar bhikkhus, Omdat wezens niet weten zoals ik weet, wat het resultaat is van geven en delen, eten zij zonder te hebben gegeven, en de vlek van gemeenheid vormt een obsessie voor hen, en heeft wortel geschoten in hun geest.”

Itivuttaka 26

Door met een goed hart en de juiste intentie te geven, zonder iets voor jezelf te wensen, maar met de pure vreugde van geven, leren we een les die niet overschat kan worden. Het leert de geest om los te laten, om onbaatzuchtig en vriendelijk te zijn. Dit is echt geluk. Dit is het fundament van het pad van Boeddhisme.

Door dit systeem van co-afhankelijkheid tussen kloosterlingen en leken was het mogelijk voor de Dhamma om in een ononderbroken lijn van 2500 jaar tot ons te komen. Door deze les van onbaatzuchtige vrijgevigheid kunnen wij onze geest ontwikkelen en kalmeren, en meditatie ontwikkelen. Het leerst ons de angst om niet genoeg te hebben los te laten, en dat wij onderdeel vormen van een groter geheel.

Dit is de reden dat ik mijn leven wijd aan het verspreiden van de Dhamma, zowel door te werken aan SuttaCentral.net, als door het oprichten van het Tilorien Klooster.