Samita ASBL

Verklaring van de Boeddhistische Unie van Belgie over de situatie van de Rohingya in Myanmar

Eenstemmig aangenomen door de Algemene Vergadering van de Boeddhistische Unie van België op 1 oktober 2017.

Het gebrek aan respect in Myanmar voor de mensenrechten en het gebruik van dodelijk geweld verontrust ons ten zeerste. De getuigenissen die ons ter kennis gebracht worden rapporteren dat de inwoners in de steden en dorpen van de Birmaanse Staat Rakhine op grote schaal geleden hebben door moord, repressie, hongersnood en ziektes die daaruit voortvloeien, verkrachting en verdrijving, waarbij hun woningen systematisch verbrand worden na hun vertrek.

De Boeddhistische Unie van België benadrukt, net zoals de Europese Boeddhistische Unie, de fundamentele principes van het boeddhisme, zoals deze trouwens ettelijke malen bevestigd waren door de vooraanstaande leraars van de verschillende boeddhistische tradities. We verwijzen hierbij met name naar hun gemeenschappelijke verklaring die reeds in december 2012 gericht werd aan de Birmaanse boeddhisten.

« Wij wensen de meest fundamentele boeddhistische principes van geweldloosheid, wederzijds respect en mededogen te herbevestigen ten aanzien van de wereld en jullie aan te sporen om deze in praktijk om te zetten. Deze fundamentele principes van het onderricht van de Boeddha zijn het hart van de boeddhistische praktijk:

  • Het boeddhistische onderricht is gebaseerd op de voorschriften om zich te onthouden om anderen te doden of schade toe te brengen.
  • Het boeddhistische onderricht is gebaseerd op mededogen en goedaardigheid.
  • Het boeddhistische onderricht hecht het hoogste belang aan het respect voor iedereen, zonder onderscheid van klasse, kaste, afkomst of overtuiging. »

Als Belgische en Europese boeddhisten stellen wij ons achter deze waarden en bevestigen wij opnieuw onze solidariteit met alle slachtoffers van geweld, onrecht en vervolging.

Wij verklaren dit vanuit ons streven om opnieuw vrede, geweldloosheid en respect voor mensenrechten tot stand te laten komen met levensomstandigheden die een vredevolle samenleving garanderen en gelijkheid voor alle etnische groepen in Myanmar.